top of page
Writer's pictureAleksandar Stankov

Postavi vlast silom, pa pošalji ministre da je potvrde

Niš ne pamti da su čak dva ministra i premijer posetili Niš, ne u jednom mesecu, nego u svega dve nedelje. Možda se nešto slično desilo u nekoj od predizbornih kampanja kada inače službena vozila služe da ministri baš u kampanji dođu u neki grad i najave veliki projekat od kojeg posle, uglavnom, ne bude ništa.


Sada su posete usledile posle kampanje, kada je “formirana” vlast u gradu nakon beščasne otimačine od strane SNS i SPS na sednici niške Skupštine dokumentovane u uživo TV programu.


Još nisu stigla da se otkucaju ni sva rešenja u niškoj Skupštini nakon sramne sednice na kojoj je Dragoslav Pavlović izabran za gradonačelnika Niša, a već mu je u posetu došao premijer Miloš Vučević. Šetali su po gradu, obišli Naučno-tehnološki park, a premijer je pričao nešto o Nišu kao trećem gradu u Srbiji koji treba da se razvija, veštačkoj inteligenciji, o mladom rukovodstvu i velikim projektima i savetovao je Pavlovića da razgovara sa građanima.


Vučević i Pavlović u Nišu
Premijer požurio da prvi čestita; foto: ni.rs

Sve su to lepi saveti da ta ista garnitura ljudi, ta ista stranka nije na vlasti u Nišu već 12 godina. Ako za to vreme nisu shvatili da je Niš treći grad, a nekad je konkurisao da bude i drugi, da treba da se razgovara sa građanima i da su nam potrebni veliki projekti, ne znam šta bi sada moglo da se promeni? I kakva je to zakasnela pamet.


Onda je koji dan kasnije došao Darko Glišić koji je sad ministar za javna ulaganja, pa je u posetu stigao i ministar kulture Nikola Selaković. On je obećao pomoć oko zgrade Narodnog muzeja i Narodnog pozorišta, opet kao da ovi problemi ili projekti nisu potreba Niša koja postoji zadnjih 5, 10 ili više godina. Sad će eto novo rukovodstvo Grada to da reši.


I veliki su to mađioničarski trikovi da vi kao jedna stranka iz izbornog ciklusa u izborni ciklus svaki put menjate gradonačelnika i svaki put krećete od nule. Kao da prethodna garnitura nema veze sa naprednjacima i socijalistima. Kao da je neka nova politička partija preuzela vlast. Ne daj bože, kao da je opozicija pobedila. A u stvari sve se vrti oko iste matrice, oko iste ideje, pa na kraju i oko istih ljudi koji samo menjaju fotelje i pozicije verno čuvajući partijsku člansku kartu u džepu.


Ovo je četvrti gradonačelnik koga postavlja SNS i četvrti koji je u ekspozeu pročitao brdo ideja i planova koji nisu makli od 2012. godine kada su postavili svog prvog. Od rešavanja problema deponije, do izgradnje kanalizacije i vodovoda u svim selima i delovima grada, do smislenog rešavanja udarnih rupa. U stilu političarskog alter-ega Srećka Šojića “polako s veštačku inteligenciju, dajte prvo da ukinemo septičke jame”. 


Još veći je “uspeh” da stvorite državu u kojoj možete da kršite zakone i procedure kako vam se prohte, da ne poštujete glasove građana, ni odluke sopstvenog parlamenta, a da na kraju postavite vlast kakvu želite. Za to je izgleda dovoljno da odmah nakon glasanja dođe premijer da je potvrdi i da sve bude cakum-pakum. Naravno, ovo važi samo ako ste na vlasti, u suprotnom ste u velikom problemu i rizikujete da završite na naslovnoj strani “Informera” kao “siledžije iz Skupštine” ili nešto slično.


U razorenom sistemu obojenom višegodišnjom medijskom indoktrinacijom ne čudi što ovakve zloupotrebe prolaze neopaženo od strane naroda koji i dalje juri svoju sreću “od devet do pet” čekajući leto da skokne do Halkidikija.


Zato su sve oči uprte u Viši sud u Nišu. Opozicija je podnela dve žalbe na odluke sa sporne konstitutivne sednice. Ukoliko bi ih sud usvojio, vratili bismo se u tokove pravde i možda uspeli da makar na trenutak zaličimo na nešto normalno. Makar bi sud pokazao da misli o građanima, iako mu to nije primarni cilj, ali u ovom slučaju on odlučuje o njihovoj volji iskazanoj na izborima 2. juna. Volji koja nije bila mnogo bitna onima koji su 12. avgusta, tokom sramnog zasedanja, odlučili da po svaku cenu ostanu u foteljama.

0 comments

Comments


Prati blog i ne propusti nijedan tekst

bottom of page