top of page
Writer's pictureAleksandar Stankov

Oko delfinovo

Grad Niš će za sistem “Oko sokolovo” sa 2 automobila, prema pisanju medija, iz budžeta izdvojiti 50 miliona dinara. Čitav ovaj posao su, naravno, pratile kontroverze i sumnje u nameštanje tendera. Na to je ukazivala opozicija i drugi učesnici na tenderu. Oni koji su ponudili nižu cenu, ali su odbijeni.

Posao je dobila ista firma kao i u Beogradu. I vozila su iste marke - “range rover” i iz iste auto-kuće povezane sa SNS-om. Naravno.

Da je takav jedan sistem potreban Nišu, to je činjenica. Saobraćajna kultura kod pojedinaca je na takvom nivou da bi možda samo kažnjavanje moglo da ih spreči da četiri migavca pale gde im se ćefne. Baš kao što je i činjenica da nijedna javna nabavka više ne može da prođe bez sumnjivih radnji i povezivanja sa vladajućom partijom. Ali sve je to Srbija danas.

Ipak, ovde se radi o jednoj drugoj stvari. Po ko zna koji put, radi se o prioritetima i stručnosti. U poslednjih nekoliko dana dva jaka pljuska pogodila su Niš. Letnji pljuskovi, kao letnji pljuskovi - traju do pola sata i oblaci nastave dalje. Međutim, na niškim ulicama ostanu jezera. Ako je to ranije bilo povremeno i slučajno, sada je i to činjenica. Jači pljusak i već se zna na kojim mestima u gradu će “da se zaviri”.


"Oko sokolovo" na niški način
"Oko sokolovo" na niški način

Zato je glavno pitanje zašto je neko rešio da spiska 50 miliona dinara naših para na dva “rovera” koji će da pišu kazne, pre nego da ih da za prekopotrebnu rekonstrukciju kanalizacione mreže? Ili makar kupovinu novih vozila za čišćenje postojećeg sistema? Koji stručnjak je određivao prioritete?

Možda su kiše stvarno hiljadugodišnje kako vlastodršci vole da kažu, ali više nije samo do kiše. Niš postaje prenaseljen grad. Dozvole investitorima za nove zgrade se štancuju brže nego računi u “Maksiju”, a komunalna infrastruktura ostaje skoro nepromenjena. Sistem ne može više čestito da primi ni fekalnu, a kamoli atmosfersku kanalizaciju.

Da je baš tako, pokazuje primer hale “Čair” kod poslednje kiše kada se kanalizacija izlila u nekoliko prostorija ovog sportskog objekta. I to baš kada se on pripremao za reprezentativni meč srpskih košarkaša. Bruka.

Slična je situacija kod novoizgrađenog “Deltinog” tržnog centra na Bulevaru Nemanjića, još jedne nove plovne tačke u Nišu. Objekat izgrađen, a kanalizacija ista, pa sada i parking tržnog centra posle jače kiše postane jezerce. Šta li će tek biti kada ista kompanija završi svoj novi stambeni kompleks na susednoj parceli?

I nije samo novoplaćeni sistem kažnjavanja problem. Tako su pare pre par godina nepotrebno spucane u rekonstrukciju gradskog trga. Mnogo ozbiljnije pare. Baš kao što se i sada nepotrebno rekonstruišu manji parkovi po Nišu, umesto da se novac usmeri na hitnu obnovu kanalizacione mreže.

Ako se to ne uradi u najkraćem roku, ni “Oko sokolovo” neće imati puno efekta, jer neće moći da se kreće poplavljenim saobraćajnicama. Osim ako grad ne pribavi amfibije, pa ceo sistem promeni ime u “Oko delfinovo”.

Sudeći po dosadašnjem određivanju prioriteta, možda su amfibije i realnije rešenje od novih i širih kanalizacionih cevi. Posebno ako ih prodaje neka SNS firma.


Tekst je štampan u listu "Danas".

0 comments

Comments


Prati blog i ne propusti nijedan tekst

bottom of page