top of page
Writer's pictureAleksandar Stankov

Niš po poskupljenjima sve bliži Evropskoj uniji iz tabloida

“Evropa propada” - u najkraćem je poruka koja može da se izvuče kada se pročitaju naslovne strane i pojedini tekstovi srpskih tabloida. Za neke propada jer se okrenula protiv Rusije u ratu sa Ukrajinom. Za druge, jer je taj rat uvodi u skupoću, inflaciju, energetsku i ekonomsku krizu. Za treće, sve pobrojano plus Amerikanci.


Činjenice na terenu, u gradovima širom Evrope, često govore drugačije, ali tabloidi to i ne pišu jer su dobri samarićani koji puno brinu o Evropi. Pišu zbog poređenja i kontrasta. Dok EU navodno propada, Srbija ne treba da brine. Vodi je sigurna ruka predsednika Aleksandra Vučića i čelično prijateljstvo sa Rusijom i Kinom. I nama će zima biti teška, ali kako pišu biće gasa, ima svega u prodavnicama, kontrolišu se cene namirnica. Ma prosto jedna milina u odnosu na sve siromašniju EU.


Međutim, povedimo se samo jednim mikro primerom kakav je, recimo, grad Niš. Eto, pre koji dan osvanula je vest da voda u gradu poskupljuje 30%. Ali ne lezi vraže, nije to poskupljenje samo od 30%, nego od ukupno 50% u nepunih godinu i po dana. Toliko će Nišlije skuplje plaćati vodu i kanalizaciju, kako je ta stavka zvanično navedena, u odnosu na april prošle godine.


U tabloidinma Evropa već godinama propada

U Nišu je tako nedavno poskupeo i gradski prevoz. Poskupelo je i javno parkiranje. U svim zonama. Dobili smo i “Oko sokolovo” kako bi se još više para iz džepova građana prelivalo u državnu i gradsku kasu. Odmah posle izbora 3. aprila poskupeo je i taksi prevoz, a korigovana i cena daljinskog grejanja. Upitnik stoji iznad cene koja treba da se formira u oktobru, sa početkom nove grejne sezone.


Gradsko veće Grada Niša je, u skladu sa svojom ružnom navikom, o svemu ovome odlučivalo iza zatvorenih vrata i daleko od očiju javnosti i medija. Vrednujući po transparentnosti daleko smo od Evrope, ali ako pogledamo sva poskupljenja, Niš je u ovom trenutku i te kako evropski grad. Makar prema kriterijumima tabloida.

Za Nišliju, kojeg su u Evropu uvela poskupljenja lokalne samouprave, važna su i ona koja dolaze sa severa. Iz Nemanjine. Svom evropskom standardu treba da doda i skuplju struju, ludovanje cena goriva, pa i skuplji krompir, kako reče guvernerka Jorgovanka Tabaković. Ali za to su krive svadbe.


Na kraju, danas i nije neka tema da je nešto poskupelo. Sve poskupljuje i svuda poskupljuje. Ekonomisti za to, u ovom trenutku u kojem živimo, mogu da navedu brdo razloga.


Pitanje je šta građani na lokalu dobijaju za uzvrat od svih tih dodatnih para koje daju. Odgovor je prost - uglavnom ništa.


Ako opet uzmemo Niš kao primer, jasno je da voda iz gradskog vodovoda još nije stigla baš do svake kuće. Baš kao i kanalizacija. Ova atmosferska pozdravi sve građane posle jače kiše laganim bulevarskim potočićima.


Trg i most za koje su Nišlije dale najviše para poslednjih godina, već se popravljaju, a pojedine ulice se asfaltiraju po više puta. I za “Nišvil” nema dovoljno para.


A recimo u toj propaloj Evropi, konkretno u Češkoj, uvode stambeni dodatak. Energenti poskupljuju, računi su veći, a država će svakom građaninu čiji mesečni troškovi režije pređu 30% njihovih mesečnih prihoda, ostatak pokriti o svom trošku. Iz budžeta.


Postoji nešto što se zove sistem i uređena država, a postoje i tabloidi za ulepšavanje stvarnosti i ulepšavanje života onima koji barataju našim novcem. Sami biramo u šta verujemo.

Tekst je štampan u listu "Danas".

0 comments

Commentaires


Prati blog i ne propusti nijedan tekst

bottom of page