top of page
Writer's pictureAleksandar Stankov

Niški izbori i dalje bez zvaničnog pobednika - GIK poništio svoje brojanje

Dok Gradska izborna komisija ćuti, opozicija tvrdi da je upravo ovo telo koje je jedino nadležno da saopšti ime pobednika lokalnih izbora u Nišu, poništilo svoju odluku o preliminarnim rezultatima. Trenutno ne postoje zvanični rezultati izbora u Nišu, a GIK je načinio još jedan presedan i novo brojanje poverio privatnoj firmi.


Paradoksima izbornog procesa u Nišu nema kraja.


Posle uključivanja Višeg suda u čitav proces, kako tvrdi opozicija, a prenosi Danas, GIK je odlučio da u čitavu priču uvede i privatni sektor. Navodno je novo brojanje glasova iz svih 197 džakova, povereno firmi BIG data Technology.


Pre toga je komisija poništila svoje brojanje koje je objavila kao preliminarne rezultate niških izbora, uporno odbijajući prigovore opozicije koji su ukazivali na brojne nepravilnosti u čitavom procesu.


GIK poništio svoje brojanje
Poništeno!

Opozicija kaže da je i ovo posledica njihovih žalbi i zahteva da se svi glasovi ponovo prebroje.


Oni to nisu želeli da urade već su zatražili od firme BIG Data Tehnology da utvrdi tačne rezultate. Oni su time priznali da njihovi prelimanarni rezultati netačni - istakao je Miloš Nešić ispred Koalicije “Biramo Niš”.

GIK se povodom ovih tvrdnji još nije oglasio, ali je jasno da su poništavanjem svojih rezultata bacili još jednu senku na čitav izborni proces i podgrejali sumnje u regularnost izbora u Nišu.


Ostaje nejasno i zašto je baš izabrana pomenuta privatna firma za brojanje glasova. 


Pod tim imenom na sajtu APR-a je jedino registrovana preduzetnička radnja u Grockoj kraj Beograda. Ona se bavi računarskim programiranjem, a upisana je u registar u februaru ove godine.


Opozicija je ranije ukazivala da je 3. juna pred zoru bilo i problema u radu zvaničnog softvera koji GIK već koristi za unos podataka u izbornoj noći.


Inače, prema sada već poništenim rezultatima koalicija oko SNS i 4 opozicione opcije GG “dr Dragan Milić”, Biramo Niš, Kreni-promeni i “Ujedinjeni NADA za Niš” osvojili su po 30 mandata i 1 mandat je dobila Ruska stranka.


CeSID
Rezultati CeSID-a od 3. juna rano ujutru

Pre ovih rezultata i opozicija i CeSID su objavili preliminarne rezultate na 100% uzorka gde je SNS imao 29 mandata, a opozicione stranke 31. I jedni i drugi rezultati su u ukupnom zbiru pokazivali da opozicione liste svakako imaju 3.332 glasa više od vladajućih stranaka, ali je SNS sa odbornikom Ruske stranke proslavila pobedu uz trubače.


Usledile su žalbe opozicije koje je odbio GIK, a većinom uvažio Viši sud, ali ih je komisija ponovo odbila u većini i pored odluke suda da im se one vrate na ponovno odlučivanje.


0 comments

Comments


Prati blog i ne propusti nijedan tekst

bottom of page