top of page
Writer's pictureAleksandar Stankov

Kraj pravnog puta niške opozicije i šta ćemo sad?

Malo je bilo onih koji su od 3. juna, dana nakon izbora u Nišu, i odluke niške opozicije da borbu za izborne rezultate vodi pravnim putem, verovali da će dr Milić i društvo zaista u tome i uspeti.


Viši sud je svojim poslednjim presudama pokazao da su “neverne Tome” bili u pravu.


I pored konstatacije i samog Suda da su pojedini zapisnici prepravljani, da je u materijalu i rezultatima za Grad Niš bilo potvrda o glasanju van biračkog mesta za Opštinu Medijana, ipak su nađene zakonske osnove da sve to za Sud bude legalno i legitimno i nedovoljno za ponavljanje izbora na mestima 10 i 18 u Medijani, na čemu je opozicija insistirala.


Zapisnik koji je videla cela Srbija gde je broj 5 prepravljen u 6, naknadno je, posle žalbi opozicije, ispravljen u GIK-u. Opštinska izborna komisija iz Medijane je posle skoro 20 dana od glasanja GIK-u dostavila zaturene potvrde o glasanju van biračkog mesta za Grad Niš, pa je Sud na sve to rekao - okej, rešeno je i ispravljeno. Nema ponavljanja.


Takođe, situacija sa 15 glasova viška u jednom džaku, za koju opozicija u svojim žalbama tvrdi da postoji zapisnik o utvrđenom činjeničnom stanju prilikom njihovog kontrolnog brojanja koji su potpisali i predstavnici GIK-a, opravdana je naknadnim otvaranjem džaka i ponovnim brojanjem. Tada je, kako piše u presudi, utvrđeno da viška nema. Tako da je i to za sud - okej.


Sve je okej, drage Nišlije. I to što je, utvrđeno je, neko prepravljao brojeve u zapisniku, i to što je, takođe je utvrđeno, neko ubacio pogrešne potvrde o glasanju, i to što je opozicija našla višak listića u džaku. Ništa od toga, Sud je utvrdio, nije dovoljno problematično da bi se makar ponovo glasalo.


Svaka odluka je potkovana članovima Zakona pa je i sudski potvrđeno da pravnim putem opozicija nije uspela da dokaže ono što je tvrdila od 2. juna oko 22 sata - da ima više glasova, a nepravdom manje mandata. Drugim rečima, da je pobednik niških izbora.


Viši sud
Viši sud odbio žalbe niške opozicije

I šta ćemo sad?


Postoje i Ustavni sud i sud u Strazuburu. Ali da li se neko seća odluke Ustavnog suda o onim beogradskim izborima iz decembra kada su tamo opozicija i vlast bili egal? Da li su te presude uopšte donete ili su još u obradi?


A u Beogradu su već održani novi izbori. Pre koji dan je i forimrana nova-stara vlast na čelu sa Aleksandrom Šapićem i SNS-om.


Jasno je da je to najviše što u ovom trenutku može da dobije i niška opozicija - ponovljene izbore. Već se licitira sa datumima u oktobru.


Žalbe višim instancama neće zaustaviti proces forimiranja vlasti u Nišu. Nakon ovih odluka GIK može komotno da proglasi konačne rezultate koji trenutno kažu 30 za SNS i koaliciju, a 30 za sve opozicione stranke koje su prešle cenzus i 1 mandat za Rusku stranku.


Naravno, pod uslovom da su ovi preliminarni rezultati validni, jer se pojavila informacija da su poništeni i da će sve ponovo da prebroji privatna firma Big Data Technology iz Grocke koja je osnovana u februaru ove godine. 


Svakako da to brojanje neće puno promeniti odnos snaga, pa je činjenica da ko god da na kraju formira većinu u Nišu sa jednim odbornikom viška neće moći lagodno da upravlja gradom. Ako se ne dese tradicionalna srpska politička preletanja, sigurno je da ćemo ući u krizu vlasti koja bi opet morala da se razreši vanrednim izborima. To znači - ako ne glasamo u oktobru, glasaćemo u narednih godinu, dve sigurno.


Zato je i za uzdrmani niški SNS i čitavi crveno-crnu koaliciju koju okuplja, ali i za opoziciju koja se ujedinila u postizbornoj pravnoj muci, najbolje da na vreme počnu sa pregrupisavanjem i strateškim planiranjem osvajanja i buđenja svojih birača. 


Za SNS nema zime, oni uvek mogu da računaju na lagani vetar u leđa, dok su opoziciji jedini spas građani i masovna izlaznost. To su pokazali i ovi izbori, jer da je izlaznost bila za 3 do 5 procenata viša sve bi se i u Nišu završilo kao i u Medijani.


I da, kada god budu novi izbori, za opoziciju je važno da oni koje izaberu da čuvaju izbornu volju građana u Gradskoj izbornoj komisiji, ne odu prerano na spavanje.


0 comments

Comments


Prati blog i ne propusti nijedan tekst

bottom of page