top of page
Writer's pictureAleksandar Stankov

Izvrnuta torta: Političari koji uličarskim rečnikom dele društvo, optužuju druge za to

Skoro da nema političara sa desne strane političkog spektra, populiste i/ili konzervativca koji se nakon atentata na Donalda Trampa nije oglasio. Poruke su izgledale otprilike ovako: red čuđenja, red molitivi za zdravlje, pa kiša osuda uglavnom levičara, demokratsko orjientisanih političara i Vlada. Optužuju ih za zatrovano društvo koje povremeno eskalira u potezanje oružja na političare.


Kod nas u Srbiji, već nam je poznato, Vulin je rekao da je sledeći Vučić, a svi ostali iz Vlade, SNS i oko njih, da je Vučić ugrožen napadima “elite” i “nezavasnih medija”, a pominjali su i opoziciju.


Društvene mreže su preplavljene teorijama o dubokoj državi, organizovanom atentatu, dogovoru satanista i globalista da ubiju Donalda Trampa. Naravno, teško je sve to tek tako sporiti, ali dokaza još nema dok ostaje strašna istina da je 20-godišnjak iz nekog malog mesta u Pensilvaniji bio spreman da ubije kandidata za predsednika Amerike.


Slične su se teorije raspredale nedavno kada je pucano na premijera Slovačke Roberta Fica. A danas, nekoliko meseci od nemilog događaja i sam Fico je rekao da je u Americi došlo dotle “da je neki jadnik uzeo pušku”. Slično kao što se desilo i u njegovom slučaju. On je svoj komentar tako i počeo - događaji kao da su prekopirani, napisao je. Ali i on je za uzimanje puške jadnika optužio pojedine medije i političke protivnike.


Suštinski, svi su iskoristili neuspeli atentat da se razračunaju (još jednom) sa medijima u svojim državama koji ih kritikuju, ali i sa tamošnjom opozicijom.


Političar na bini
Upiranje prstom u "protivnike" redovna pojava

Pa gde je tu empatija za saborca iz Amerike? Zašto drugovi desničari misle samo na sebe?


Nego, sve bi to bilo u redu da otvoreno etiketiranje medija i podela društva nije krenula baš od pomenutog saborca. Da li se sećamo koji je prvi uveo pojam “fake news”? Da, Tramp. Tako je govorio za svaki prilog i tekst medija koji bi ga kritikovali. Nekakvu vrstu razračunavanja sa medijima koji kritukuju vode svi političari na svim merdijanima, ali otvorenu netrpeljivost počeo je da širi upravo Tramp u kampanji za izbore 2016. godine. To je rezultiralo, a rezultira i danas, mržnjom koju njegove pristalice redovno ispoljavaju na mitinzima kada ugledaju kamere CNN-a ili prepoznaju novinare New York Times-a ili Washington Post-a.


Ali recimo ne i FOX-a, jer ga je pokojni idejni tvorac ove televizije Rodžer Ejls donekle i izgurao u sam vrh Republikanske partije. Vlasnik medija Rupert Mardok je na istoj političkoj liniji, pa je takvo i izveštavanje ove TV stanice. O njegovom rečniku koji koristi, načinu na koji govori, pa i etiketama koje daje svojim protivnicima rađene su studije na brojnim svetskim unverzitetima. Najblaže ga nazivaju jezikom populiste, a mogu da se pročitaju i naslovi “scandals and emergencies” ili “sexist and racist language”.


Evo jednog primera iz marta ove godine, dok je u Ohaju govorio o uvođenju taksi na kineska vozila:

E sad, ako ne budem izabran, biće to krvoproliće za sve — to će biti najmanje od svega. To će biti krvoproliće za zemlju - rekao je Tramp.

Populistička mantra u kojoj je politika borba na život i smrt je prva ozbiljna i pogrešna premisa od koje sve počinje i koja, kako vidimo, dobija i svoj fizički oblik kada neko reši da uzme oružje u ruke. Fico i Tramp nisu prvi. Pre nekoliko godina bio je ranjen ultra-desničarski kandidat za predsednika Brazila Žair Bolsonaro, a prošle godine je u kampanji za predsedničke izbore u Ekvadoru ubijen kandidat levice, bivši istraživački novinar Fernando Viljavisensi.


Dojče Vele prenosi izjavu politikologa i stručnjaka za Latinsku Ameriku Gintera Majnholda koji kaže da nije važno sa koje strane političkog spektra kandidati dolaze.

Radi se o tome da smo došli do tačke u kojoj polarizacija ulazi u novu fazu - kaže on.

I umesto da se malo zastane posle svih strašnih i nemilih događaja, mi živimo izvrnutu tortu. 


Oni koji su u javni diskurs i politički vokabular uveli reči kao što su ološ, lopov, govedo, izdajnik, plaćenik, nacista, fašista, paćenik ili lažov, sada optužuju druge da stvaraju armosferu mržnje i haosa. Oni koji godinama etiketiraju i optužuju bez dokaza sada vide problem u drugima. A ti drugi su takođe krivi, jer su i oni počeli da odgovaraju sličnim jezikom, posebno u Americi. 


Ko god da je kriv, ovo po svemu sudeći neće stati. Prognoze brojnih političkih analitičara kažu da ćemo u naredne 3 godine u većini zemalja u svetu imati desničarsko-populističko-konzervativne Vlade sačinjene od političara koji svoj put grade upravo na ovakvom rečniku i u duboko podeljenom društvu. A to njima zapravo najviše i odgovara.


0 comments

Comentarios


Prati blog i ne propusti nijedan tekst

bottom of page