top of page
Writer's pictureAleksandar Stankov

Izostavi šta ti smeta, “ozakoni” šta ti treba - kako niška vlast pravda gaženje zakona na konstitutivnoj sednici

Bližimo se drugom zasedanju novog saziva niškog parlamenta. Sednica je najavljena za 10. oktobar na poziv predsednika Skupštine Igora Novakovića (SPS).


Već smo pisali da nova SNS-SPS garnitura u Nišu funkcioniše sasvim normalno, posebno nakon odluke Višeg suda da odbaci žalbe opozicije sa konstitutivne sednice na kojoj je, videlo se u programu uživo, većina formirana bez kvoruma za rad.


I nije to bio jedini problem na prvom zasedanju niških odbornika nakon izbora, a to potvrđuju i zvanični dokumenti. U Službenom listu Grada Niša, u kojem su unete sve odluke sa sporne sednice, u Odluci o potvrđivanju mandata piše da se ona donosi samo na osnovu Člana 66. Zakona o lokalnim izborima.


Službeni list NIša 202 i 2024
Gde je izveštaj Verifikacionog odbora u odluci iz 2024?

Upravo u tom članu Zakona je navedeno da se odbornici javnim glasanjem izjašnjavaju o potvrđivanju mandata, ali na osnovu odluke Verifikacionog odbora. Ovaj odbor se u Službenom listu ne pominje. A ne pominje se jer je on, na spornoj sednici, odlučio da ne verifikuje mandat Tihomira Perića iz Ruske stranke zbog krivičnih prijava i sumnje na lažne potpise za predaju liste. Tu odluku Odbora potpisali su svi članovi: dr Dragan Milić, Dragana Milutinović (Koalicija za Niš-NPS), MIle Ilić (SNS-SPS).


Ipak, za razliku od Službenog lista iz 2020. u kojem jasno stoji da se Odluka o potvrđivanju mandata donosi po Članu Zakona o lokalnim izborima i odluke Verifikacionog odbora, u ovom dokumentu iz 2024. toga nema. Prosto, stranke vlasti još na sednici nisu htele da priznaju tu odluku, pa su izmislile način da je i “ozakone”.

 

Novakovićev izbor opravdan potpisima podrške?


Još jedan presedan desio se na konstitutivnoj sednici niške Skupštine kada je komisija koja je formirana da kontroliše tajno glasanje za izbor predsednika parlamenta poništila glasanje zbog narušavanja tajnosti, jer su odbornici vlasti, takođe se videlo u programu uživo, glasali van kutije i javno.


Odbornici SNS-SPS koalicije su i to, mimo svih procedura i propisa, još na sednici odbili. Izmislili neku svoju odluku komisije i postavili Novakovića. Međutim, tom svojom odlukom očigedno nisu mogli zakonski da se “pokriju” pa je u Službenom listu navedeno, što ranije nije bio slučaj, da je 31 odbornik podneo predlog da Novaković bude predsednik parlamenta.

Odluka Džunić
Džunić izabran bez dodatnih fusnota
Dana 12.8.2024. godine, Skupštini Grada Niša je podnet predlog da prof. dr Igor Novaković bude izabran za predsednika Skupštine Grada Niša, koji je potpisan od strane 31 odbornika - piše u Službenom listu.

I naravno da treba da postoji predlog, ne čak ni 31 odbornika, može samo jedna trećina da ga predloži, ali i u Zakonu o lokalnoj samoupravi i u Statutu Grada na koji se pozivaju u ovoj odluci jasno piše da se na osnovu predloga, predsednik bira tajnim glasanjem. A ono je, videli smo, poništeno.


U Službenom listu iz 2020. godine, kada je biran Boban Džunić za predsednika niškog parlamenta, ništa od ovoga nije navedeno u odluci. Jednostavno, sve je proteklo po zakonu, ali tada opozicije nije ni bilo u skupštinskim klupama.

 

Ispod brojinh odluka stoji pouka o pravnom leku


U Službenom listu u kojem su objavljene odluke sa prve sednice, ispod svake sporne odluke piše pouka o pravnom leku. U suštini to je ono što je i javno govorila najstarija predsedavajuća na sednici Mirjana Lapajne (PUPS) na sve primedbe i negodovanja opozicije zbog kršenja procedura i zakona:

Žalite se. Imate pravo žalbe. Idemo dalje! - govorila je Lapajne.

Tako je bilo i kada je SNS odbornik Bratislav Ćirković upao na mesto odbornice SNS koja nije bila na sednici, ali u trenutku kada je u sali bilo svega 30 odbornika SNS-SPS koalicije jer je opozicija napustila zasedanje.


Iako njegov mandat još nije izglasan, Ćirković je proglašen za 31. odbornika. To je navodno bio kvorum, a onda je tek većina potvrdila njegov mandat i on pročitao zakletvu. U Službenom listu i pravna služba Skupštine navodi i citira Član 72. u Zakonu o lokalnim izborima koji kaže:

Mandat novog odbornika počinje da teče od dana kada mu je Skupština potvrdila mandat.

Verovatno ne postoji pravnik u Srbiji koji bi mogao da objasni kako je Ćirković bio 31. odbornik koji je činio kvorum za rad parlamenta i sopstveni izbor dok mu Skupština još nije potvrdila mandat.

Niški parlament
Koalicija vlada bez sećanja na zakletvu

Ipak, prošlo im je. Koalicija SNS-SPS već skoro 2 meseca radi i ponaša se kao da je legalna vlast. Najnormalnije funkcionišu kao da se ništa od pobrojanog nije desilo. Čak ni ambasadoru EU u Srbiji to nije smetalo, pa se lagano prošetao sa novim gradonačelnikom kroz Tvrđavu.


Opozicija se jeste žalila Višem sudu. Ne znamo da li su se pozivali na ove odluke iz Službenog lista, ali sud u to svakako nije ulazio, već je žalbe odbio iz porceduralnih razloga.


Tako da, sporni legalitet ove vlasti je ostao. Dokumentovan je u TV prenosu i u Službenom listu, ali njima to ne smeta, jer ona poruka iz odborničke zakletve gde se pominje čast, izgleda i nije tako važna.


E sad, samo zamislite da ovako (samo)izabrana vlast rešava goruća pitanja Nišlija, kao što je ovo sa bušotinama i potencijalnim rudnikom u Studeni, oko niškog vodoizvorišta. Kakve odluke možemo da očekujemo?




0 comments

Comments


Prati blog i ne propusti nijedan tekst

bottom of page