top of page
Writer's pictureAleksandar Stankov

GIK u Nišu konačno potvrdio da su izbori bili farsa, a opozicija već počela da se “uzdržava”

Objavljivanjem zapisnika sa sednica koje su se održale u noći i danu nakon glasanja, sa više od mesec dana zakašnjenja, Gradska izborna komisija (GIK) potvrdila je da su lokalni izbori u Nišu bili farsa. Otvorili su i sumnju u ono što već da danima tvrdi opozicija - da su zaista i pokradeni.


U zakasnelim zapisnicima piše da je sve urađeno po propisu i kako zakon nalaže. Navodno su se unosili podaci sa biračkih mesta, pa se negde u 4 ujutru stalo, pa je nastavljeno sutradan. U jednom zapisniku se pominju nekih 9 neupisanih džakova, a u drugom ih nema. U tom drugom pomenuto je više od devet biračkih mesta. Naglašeno je i da je predsednica komisije navodno u 4 ujutru rekla da ti rezultati nisu konačni i da će tih 9 džakova naknadno biti ubačeno u sistem. To su, da se podsetimo, oni rezultati kada su naprednjaci imali 29 mandata, a opozicija 31.


Naravno, na sutrašnjoj sednici je to već iznivelisano na 30 prema 30.


Glasačke kutije
Brojanje po GIK-u: 36, 37, 53...

Predstavnici opozicije koji su te noći bili u GIK-u i prisustvovali sednicama o kojima bi zapisnici trebalo da svedoče da su ključne stvari u zapisnicima netačne i tvrde da su u sistem uneti rezultati sa svih biračkih mesta. 9 džakova je navodno trebalo dodatno proveriti zbog lakših nepravilnosti, ali kažu da to ne bi uticalo na rezultat. U zapisnicima koji su objavljeni nije najjasnije da li su ti džakovi naknadno i otvarani, a posebno da li su tom otvaranju prisustvovali predsednici biračkih odbora kako zakon i nalaže.


Sada, ako bismo kafanski podvukli crtu onoga što smo kao građani na ovim izborima “popili” od GIK-a i ostalih institucija, to bi izgledalo ovako:


  • Utvrđeno je da je jedan zapisnik prepravljan i štelovan, ali nema veze;

  • Utvrđeno je da su u džaku za gradske izbore bili glasački listići za opštinske izbore u Medijani, ali i to nema veze;

  • Prvi put je sve loše sabrano, pa je angažovana druga firma da to uradi bolje i sada je sve u redu;

  • Ne zna se kako je nestalo 15 listića viška koje je opozicija našla prilikom kontrolnog brojanja, ali nema ih pa je i to u redu;

  • Dva ključna zapisnika sa sednica GIK-a u noći brojanja objavljena su posle više od mesec dana i to je sasvim okej;


Zaključak: Sve regularno, SNS i Rus(ofil) mogu da formiraju vlast.


Ovako se izbori verovatno ne sprovode ni u Džibutiju, pa je sramota najmanje što predsednica GIK-a treba da ima kao primarno osećanje kada je neko pita kako su prošli niški izbori. Gore pobrojano je samo ono što je utvrđeno u dokumentima GIK-a i Suda, koliko je toga još prošlo van očiju javnosti verovatno nikada nećemo saznati. Da pomenemo predizbornu kampanju ili izborni dan? Bolje ne.


Međutim, u danima kada se zapisnici konačno objavljuju, opozicije ni na vidiku. Da se podsetimo, to je ona opozicija koja tvrdi da ima 3.332 glasa više od SNS-a. Baš ona je nema nigde. Izostala je i ona jedna nedeljna pres konferencija na kojoj su redovno tražili da im birači veruju. 


Ne samo da su utihnuli, nego su počeli i da se “uzdržavaju”. Milan Radulović sa liste “Ujedinjeni NADA za Niš” je na konstitutivnoj sednici Skupštine u Panteleju bio uzdržan na predloge SNS-a, dok je ostatak opozicije glasao protiv.


Bele listiće ubacili su i odbornici sa liste “dr Dragan Milić”, ali na Paliluli. Njih šest predvođeni Oliverom Paunovićem nisu glasali protiv predloga SNS za novo rukovodstvo lokalne Skupštine, već su ubacili bele listiće kako vlasti, prenosi Danas, ne bi davali legitimitet.


Dok je u Panteleju i postojala šansa da opozicija formira većinu, na Paliluli to nije bio slučaj, ali opozicionar ne sme da bude uzdržan i mora da bude protiv vlasti. A to su reči odbornika sa iste liste “dr Dragan Milić”, ali na Panteleju.


Ovi izbori doneli su mnogo dobrih stvari političkom životu Niša. Pokazali su slabost i ranjivost SNS-a i koalicionih partnera među kojima je i SPS, ispratili su Baneta Jovanovića u zasluženu penziju, nadajmo se sa njim i dobar deo "starih" ražalovanih naprednjaka. Doneli su nove političke opcije kakve su “Biramo Niš”, GG “dr Dragan Milić” i Kreni-promeni, možda iznedrili i novog lidera, ali su ostavili i enigmu da li su Miodrag Stanković i koalicija “NADA” opozicija ili takozvani spavači vlasti.


Zato se sa nestrpljenjem očekuje sednica gradskog parlamenta koja bi tu enigmu trebalo da reši. A onda će, nadajmo se, vrlo brzo neki novi izbori i definitivno pročistiti i poređati politički spektar tako da svakom Nišliji bude jasno kome je i zašto dao svoj glas.


0 comments

Comments


Prati blog i ne propusti nijedan tekst

bottom of page