top of page
Writer's pictureAleksandar Stankov

Drvene bandere i čučavci ekonomskog tigra

Vlasotince, varoš na jugu Srbije gde je Siniša Pavić nalazio inspiraciju za neke od svojih najpoznatijih serijskih likova, pored prelepe Vlasine, pre nekoliko meseci nedeljama je bilo bez struje i vode. Električna energija se vratila, ali problem sa vodom i dalje traje.


Nije poznato da li su i tamo drvene bandere koje do udaljenih sela dovode struju, ali svakako jesu u okolini Svrljiga. Nekoliko sela i ove opštine ostalo je bez električne energije posle prvog snega i ledene kiše ove zime. Pod težinom su pucale žice i popadali krti stubovi, pa su radnici EPS-a morali da se probijaju kroz sneg i šumu.


Reke su se posle jednodnevnih kiša i topljenja snega izlile u svakom okrugu na jugu Srbije. Zato je i Vlasotince ostalo bez vode za piće. Plavile su dvorišta, kuće, plastenike, oranice. U Voljčincu kraj Žitorađe meštani su novinarima pokazivali kanal koji umesto da odvodi, vraća vodu u njive i selo.

Ali nije sve u nemanju, nešto je i u imanju. Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) bavio se higijenom i toaletima u srpskim školama i istraživanje je pokazalo da neke još imaju čučavce. U selu Mrveš, 30 km od Leskovca i dalje je u upotrebi poljski toalet.


Kako je jedan ekonomski tigar sebi sve ovo dozvolio?


Stalno sa ružičastih TV stanica slušamo priče o privrednim uspesima, najmanjem padu BDP-a u Evropi, rastu plata i penzija i Srbiji kao lideru na Balkanu, pa i šire.


I onda padne jedna kiša, uradi se jedno ozbiljno istraživanje i tigra prikaže u pravom svetlu.

Vlasotinčani danima ne mogu da piju vodu i da se okupaju. Sede u mraku. Deca dižu 2 prsta, oblače jaknu i izlaze iz škole u poljski WC. Po zimi i minusu. Sneg obara drvene bandere, a reke bez ikakve prepreke ulaze u kuće.


Sve to u 21. veku kada je više nego normalno da svi građani, ma gde živeli, imaju vodu, struju i toalet. I da im to ne zavisi baš uvek od prirode.


Nažalost, osnovno nemaju, ali u svakom predizbornom ciklusu imaju obećanja o boljem životu. Posebno na jugu Srbije kada se akivisti razlete po opštinama i selima sa novim majicama, kalendarima i paketima pomoći. Tada su najbitniji, jer slušaju lepe priče o uspesima, pokazivanju zuba, uvažavanju u svetu, rastu i padu javnog duga i brutalnim odgovorima nekim nevidljivim i izmišljenim neprijateljima. Nakon toga odu glasaju, pa se vrate kući. Neki u mrak, neki bez vode i toaleta.


Vladajući SNS ubedljivo pobeđuje u svim okruzima na jugu, a niko od glasača da se zapita zašto, bre, ja ovako živim kad je sve tako lepo? Zašto me plaši svako nevreme u modernoj i zemlji blagostanja? Ko je za to odgovoran?


A to je u suštini sve što treba da urade - da se zapitaju. Kada dobiju odgovore na ova pitanja onda možda neće morati da se plaše kiše, snega ili velike vrućine. Možda će se onda neko setiti šta je odgovornost i početi da radi svoj posao. Da ne gasi uvek požare nego da ih sprečava. Da brine o ljudima od kojih mu je trenutno najbitniji glas, ali ne i gde i kako žive dok ne postanu naslovna strana i udarna vest medija.


Dok se ne zapitaju, na one koji su te sreće da imaju struju, i dalje će iz crne kutije da riče ekonomski tigar koji u realnosti, kako vidimo, to radi iz poljskog WC-a i sa baterijskom lampom.

0 comments

留言


Prati blog i ne propusti nijedan tekst

bottom of page